sâmbătă, 20 februarie 2010

nunta ep. 3 filmul evenimentului.

Dragostea: nebunie temporara ce poate fi vindecata prin casatorie. (un poiet)

am ajuns la episodul 3...filmul evenimentului.
Chiar daca pentru unii pare haotic, totul e un plan stabilit bine pus la punct.sa incepem cu inceputul.
Ora 7:00. de strezesc mirii fiecare la casa parinteasca.
mireasa inconjurata de stilisti, make up, imbraca rochia,
pune jarteaua, pune voalul, se parfumeaza. etc. eu aici am explicat pe scurt.
dureaza cam 4 ore.
Mirele, se trezeste, rade barba, spala dintii, il imbraca ficiorii, apoi bea un spritz.
si-i canta lautarii cantece de off si jale, melodii gen "Da mama cu biciu-n mine" ,
"de ce oare eu te-am cunoscut". La plecarea mirelui se canta "feciorie feciorie" e cam ultimul cantec bun.
Ora 9:30 Mirele insotit de lautari si socrii mari pleaca spre nasi.
acolo se mai sta un pic , se mai bea un pic, mai fac lautarii ceva ciubuc de la
nasu mare, "baga mana-n buzunare nasule mai" se danseaza si servesc traditionalul fursec si o cupa de sampanie.
Ora 10:30 se pleaca spre mireasa.
la mireasa usa incuiata. bate mierele la usa, de obicei la alta usa, spera sa nu fie nimeni acasa, in cele din urma
o nimereste pe cea buna, si iese soacra : "Da ci cautati aci la usha me? ...am venit dupa mireasa..." mirele trebuie sa ofere
ceva in schimbul miresei sa o poata lua. dupa ce se inteleg la obiectul schimbului mireasa ii iese in usa in toata splendoarea ei. aici e momentul in care o bunica lesina, socru mic are nodu in gat,mireasa strica machiajul la care s-a muncit 2 ore, in sfarsit s-au vazut si ei miri.
Se pun flori in piept, se servesc alte fursecuri si alte cupe de sampanie, se fac ceva poze cu toti prin casa, apoi lautarii canta un cantec de plecare "ia-ti mireasa ziua buna", un ultim omagiu statutului de fata mare.
( teoretic, ca practic era prin clasa a 9-a si de unde lautari pe bancheta din spate a masinii...)
Se pleaca de la mireasa, se face o hora mare in fata blocului sa vada vecinii ca fata s-o dat. sa nu mai vina pe la usa pe la ea baieti.
Ora 12 se pleaca la primarie. la "sfatul popular" de ce se cheama asa nu stiu, ca nu iti da nimeni nici un sfat acolo,si te casatoriesti in fata unui ofiter de stare civila. in caz de nu stiati, starea civila are ofiter.
acolo citeste ofiterul 2,3 pagini pe care chiar nu vrei sa le auzi, apoi zici DA, DA si gata. semnezi 2 hartii
si ti-ai trecut muierea pe P.F., sau ai inmatriculat-o pe numele tau. oricum ar fi, e a ta.
ora 13:00 se pleaca la biserica. se tine o slujba religioasa, in care durata oscileaza de la caz la caz, de la logorea verbala a preotului la numarul de casatorii dintr-o zi.
Dupa ce mirii pupa icoane, cruci, mana nasului, a preotului, coroane, biblii si tot ce mai gasesc ei de pupat,se pun in genunchi, se baga sub fusta popii, ii afuma parintele cu posheta, se cununa in fata lui dumnezeu. se pun verighetele si din momentul respectiv, e sudata treaba.
ora 14:15. se pleaca intr-un loc cu verdeata pentru poze. se fac 1000-2000 de poze, in toate pozitiile si toate mixurile din arborele genealogic, apoi se pleaca spre restaurant.
Ora 15:30. se intra cu alai de lautari in sala, se serveste o cupa de sampanie, apoi se aseaza lumea la mese si servesc aperitivul...
acum nu o sa explic cate feluri de aperitive sunt. dupa ce se mananca, se invita tanara pereche sa deschida dansul... asta pe la ora 17:00.
apoi incepe petrecerea. se danseaza, si se bea. se fura mireasa.nasu plateste. se aduce inapoi dupa caz.
la ora 19 se serveste pestele, la ora 21:30 sarmalutele, la 23:30 fripturica, si la 00:00 tortul.
Dupa ce se serveste friptura se strange daaaaaaaaaaaarul... BANIII !!!!! se face hora miresei, alt prilej de adunat bani, si apoi se pleaca usurel asa spre casa..."du-ma acasa mai tramvai, du-ma iute ce mai stai" ...
mirii merg sa numere banu, apoi imaprt din ei la restauratn, lautari, fotografi, si alte servicii, si pe la 4 dimineata ajung si ei acasa... noaptea nuntii.. dupa 20 de ore in care ai mancat, ai dansat, ai trait emotii, nu poti decat sa te gandesti cu patima la o partida de... somn. oricum ai timp sa te saturi sex, asta in caz ca nu esti deja satul...
Asta e un model de nunta la oras. la restaurant.
mai este versiunea reggae ,nunta la tzara, prinde gaina rupe-i gatu, taie porcu, taie vitelu, fa 4000 de sarmale, pune caii la carutza, vine fanfara lu gheorghe, si hai pe ulita catre caminul cultural.

In general nuntile au un tipar standard. un sablon pe care il urmeaza toti. putini sunt cei care sar din tipar si incearca sa faca din nunta , un eveniment personalizat dupa caracterul lor.
Acum va mai zic eu o treaba...daca nunta nu iese bine, poti sa o repeti. ca vorba aia..odata se insoara omu a 2-a oara...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu